Zaujímavosti

Objavte čarovný svet včiel na Včelárskom náučnom chodníku

Kúpele Lúčky sú miestom, kde sa spája príroda, zdravie a relaxácia v jeden harmonický celok. Nie je preto prekvapením, že práve tu vznikol Včelársky náučný chodník. Veď med je pre mnohých z nás synonymom zdravia a vitality.

Včelársky náučný chodník – Ponor sa do sveta včiel

Ak ste zvedaví na svet včiel a ich fascinujúci život, Včelársky náučný chodník v Lúčkach je miestom, ktoré určite nesmiete vynechať. Tento chodník vám umožní objaviť významnú úlohu včiel v prírode. Počas vašej prechádzky sa na informačných tabuliach dozviete zaujímavé fakty o stavbe tela včiel, ich organizácii v úli, výrobe medu a mnoho ďalších zaujímavostí.

Začiatok chodníka sa nachádza neďaleko hotela Kubo, kde sa nachádza turistický rázcestník. Nasledujte červenú turistickú značku, ktorá vás povedie smerom do obce k Lúčanskému vodopádu. Chodník vedie popri školskej záhrade, kde Občianske združenie SLNKOTVOR v roku 2014 vytvorilo úžasný projekt „Medová záhrada“.

Medová záhrada

Hlavným cieľom projektu Medová záhrada je vzdelanie mladej generácie k tomu, aby sa v budúcnosti zasadili o podporu prírodných ekosystémov prostredníctvom včelárstva.

Medová záhrada je vybudovaná tak, aby poskytovala ideálne prostredie pre včely a iné opeľovače. Záhrada je naplnená bohatou a rozmanitou kvetinovou vegetáciou, ktorá poskytuje potravu pre včely. Počas letných mesiacov máte možnosť navštíviť túto záhradu prostredníctvom zážitkových včelích exkurzií.

Projekt Medová záhrada je skvelým príkladom toho, ako sa všetci môžeme angažovať v ochrane prírody a prispieť tým k dlhodobej udržateľnosti a prosperity našej krásnej prírody.

Med ako symbol zdravia

Prirodzená sladkosť a jeho krásna zlatistá farba robia z medu jeden z najobľúbenejších prírodných sladidiel. Priaznivo pôsobí na naše telo, ale aj dobrú náladu. Navyše obsahuje veľa prospešných látok, ako napríklad:

  • Vitamíny a minerály: Med je bohatý na vitamíny skupiny B, ale aj C. Z minerálov spomenieme vápnik, železo a horčík, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu nášho tela.
  • Antioxidanty: Vďaka antioxidantom dokáže naše telo bojovať so zápalovými procesmi.
  • Antibakteriálne a liečivé účinky: V mede nájdeme prírodné antibakteriálne látky a preto sa už od nepamäti používa ako podporná terapia pri liečbe rôznych ochorení aj v rámci kúpeľnej liečby.
  • Cukor: Ako prírodný zdroj cukru, ako je glukóza a fruktóza, dodá nášmu telu rýchlu energiu. Vyhľadávajú ho aj mnohí športovci, ktorí uprednostňujú dlhotrvajúci zdroj energie.

Lúčky – Oáza zdravia a relaxácie

Ak túžite po oddychu a regenerácii v lone liptovskej prírody, Kúpele Lúčky sú pre vás tou správnou voľbou. Kúpele sú známe svojimi liečivými minerálnymi prameňmi. Doprajte si uvoľnenie v termálnych bazénoch v kúpeľnom hoteli Choč, zahrejte sa v saunách a vyskúšajte blahodárne účinky medovej detoxikačnej masáže na vlastnej koži.

Okrem toho, že urobíte niečo pre svoje zdravie, môžete v okolí kúpeľov objavovať krásy prírody. Kúpele sa nachádzajú v horskej oblasti, čo znamená, že odtiaľ máte perfektnú východiskovú polohu pre pešie túry a cyklo-výlety. Prečesajte počas vášho pobytu v Lúčkach lesné chodníky, objavte krásu lúčanských travertínov a hlavne dýchajte zdravý liptovský vzduch.

Zdroj: OZ SLNKOTVOR

Janka

Janka pracuje v spoločnosti Relaxos ako asistent produktovej manažérky. Kúpele dôverne pozná z mnohých infociest organizovaných našou cestovnou kanceláriou, ale aj s osobných návštev. Rada získava nové vedomosti a objavuje nevšedné miesta.

Zdieľať
Publikované dňa
Janka

Najnovšie príspevky

Vianočný jarmok pod Lúčanským vodopádom

Každoročný Vianočný Jarmok v Lúčkach pod vodopádom sa blíži a s ním prichádza očakávaná dávka…

5 mesiacov ago

Objavte parky v Lúčkach

Kúpele Lúčky obkolesené nádhernou liptovskou prírodou a hustými lesmi, sú skutočným slovenským pokladom. Objavte s…

7 mesiacov ago

Medzinárodné cyklistické preteky okolo Slovenska 2023

Aj tretia etapa Medzinárodných cyklistických pretekov okolo Slovenska, vedúca z Ružomberku do Martina, sľubuje napínavý…

8 mesiacov ago

Vlkolínec – Kultúrne podujatia 2023

je malá historická dedinka nachádzajúca sa len pár kilometrov od obľúbených Kúpeľov Lúčky. Svojou zachovanou…

9 mesiacov ago

Lúčanské kúpeľné leto pokračuje

ľadáte ideálny spôsob, ako si spríjemniť leto? V Kúpeľoch Lúčky okrem klasických procedúr a liečebných…

10 mesiacov ago

Liptovské cyklotrasy – objavte krásy Liptovského Mikuláša

ou, ale aj rajom pre cyklistov. Siete cyklotrás ponúkajú nekonečné možnosti pre pohyb na bicykli,…

11 mesiacov ago